Kada sam bila mala, za svaki "kirvaj" ulica u selu gdje živi moja baka bila je puna licitarskih šatora u kojima se nalazilo za nas malene najveće carstvo. Sjećam se kako su me se na jednom štandu najviše dojmila licitarska srca. Danas toga više nema, stoga sam se bacila u malu potragu i pronašla jednostavan recept za pravljenje istih. Probajte, vratite se u djetinjstvo i povratite stare običaje kojih je nažalost sve manje.
SASTOJCI:
Tijesto
1 kg šećera
6 dl vode
3 jaja
3 dag licitarskog kvasca ( salakalij ili ledeni kvasac)
brašna prema količini ukrasa koje želimo načiniti, glatkog.
Crvena glazura
10 dag želatine
1/2 l vode
crvena prehrambena boja
PRIPREMA:
Tijesto
Voda i šećer se kuhaju, zatim ohlade i preliju u drugu posudu.
Smjesi dodati jaja, kvasac i brašno po potrebi da nastane tijesto .
Tijesto treba odstajati na hladnom barem 3 sata.
Tijesto razvaljamo te vadimo modlicama željene oblike. Poslažemo na pobrašnjen pleh.
Kolačiće pečemo na 250°C 5 – 7 minuta.
Hladne kolačiće očetkamo od brašna i ukrašavamo.
Glazura
Želatinu kuhanjem rastopiti u 1/2 l vode; ne smije kuhati! Ohladiti, dodati boju. Kolačiće možete premazivati ili umakati u smjesu.
Osušiti na rešetki.
Kad su kolačići potpuno suhi, ukrasiti ih po želji. Danas postoje boje u tubi pa je lakše. Tradicionalno, lijepe se komadići ogledala i prigodne sličice pa se sve još bogato ukrasi viticama s bojama iz tube.
26 lipnja, 2010
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Moja ih mama obožava.Imamo ih po cijeloj kući :)
OdgovoriIzbrišiHvala na receptu!!! :*
Supeeeeer. Hvala ti za recept :))
OdgovoriIzbrišiObožavam licitarska srca i imam ih nekoliko u kući sa natpisima imena mojih cura, asociraju me na moj Zagreb:)
OdgovoriIzbrišiPusa!
Ajme di si pronasla recept, svaka cast, obozavam licitarska srca (imam ih nekoliko), mozda se za blagdane odvazim i napravim ih. Hvala draga:))
OdgovoriIzbrišiZnam da su svima licitarska srca draga, pa sam sa razlogom i postala ovo. Drago mi je da sam pogodila temu. Pozdrav!
OdgovoriIzbrišijoooj, ja obožavam licitarska srca, kupujem ih kad god ih vidim da ih ima! čak sam i bor kitila njima! hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiE upravo sam to htjela nadodati, kako je prekrasan bor ukrašen srcima, pravi old stil. Pozdrav!
OdgovoriIzbrišiMislim da ću biti jedina Splićanka koja pravi licitarska srca! Hvala na receptu...
OdgovoriIzbrišigdje kupiti licitarski kvasac?
OdgovoriIzbrišihvala, I.