10 lipnja, 2010

Love story

...Penelopina ljubav, vjernost i odanost bila je nagrađena najljepšim poklonom, a sve nevolje koje su Odiseja pratile na njegovom putu bile su zaboravljene u naručju voljene žene, a ovako je počelo...


Zaljubivši se i udavši za mladoga Odiseja Penelopa se nadala mirnom životu punom ljubavi, ali sudbina je htjela drugačije. Nedugo nakon što im se rodio sin Telemah, Odisej je morao u trojanski rat. Rat je potrajao dobrih deset godina, a nakon toga Odiseju je trebalo još toliko da se, kroz sve nevolje koje su ga zadesile na putu, vrati kući. Čitavo to vrijeme Penelopa je čvrsto vjerovala da će joj se Odisej vratiti i ništa na svijetu nije postojalo što bi je razuvjerilo, čak niti brojne vijesti koje su joj stalno stizale o njegovoj smrti.

Kada se udala za Odiseja u miraz je donijela Itaku i susjedne otoke što ju je nakon Odisejeva odlaska činilo jako dobrom prilikom za hrpu prosaca koji su svakodnevno pristizali k njoj. S vremenom ih se skupilo stotinu osam, i svi su bili jednako uvjereni da neće otići iz njene blizine dok ona ne pristane na brak. Ali nisu spoznali svu veličinu Penelopine ljubavi i svu snagu njene odanosti koja je zajedno s njenom inteligencijom bila jak neprijatelj svih tih bučnih ljudi koji su se okupljali u njenoj kući. Jedino što je Penelopa željela bilo je dobiti na vremenu i time dati Odiseju mogućnost da joj se vrati i da je voli. Zbog toga je prvo objavila da se neće udati dok ne završi s tkanjem pogrebnog ruha za Odisejeva oca Laerta. Prosci su pristali na to i Penelopa je počela tkati. No, ono što bi danju istkala noću bi oporila i tako je kupovala vrijeme sve dok je jedna od njenih služavki nije izdala. Tada je Penelopa ipak morala završiti ruho. Svo to vrijeme ona je lukavo pružala jednake nade svakome proscu ne bi li ih zavadila i natjerala da odustanu.

Zbog toga je patila, a zajedno s njom i njezin i Odisejev sin Telemah. Pošto Telemah nije imao dovoljno snage da otjera prosce, odlučio da se za pomoć obratiti božici Ateni. Krenuo je u potragu za Odisejom koji se već vraćao kući. Otac i sin napokon su se sastali na Itaci, u kolibi Odisejeva pastira Eumeja. Odisej je smislio lukav i hrabar plan, te se s Telemahom i Eumejem uputio u svoju palaču Atena ga je pretvorila u neuglednog prosijaka kako ga nitko ne bi prepoznao. Došavši u palaču prosci su ga počeli tući i izrugivati se, ali se plemenita Penelopa zauzela za njega i naredila da se prema njemu ponašaju kao prema svakom drugom gostu. Rekla je Eurikleji, staroj Odisejevoj dadilji, da mu opere noge, a ova ga je odmah prepoznala po ožiljku. Odisej joj je zapovijedio da čuva tajnu i tada je nakon punih dvadeset godina neprepoznat od svoje voljene žene proveo prvu noć u svojoj kući.

Penelopi je istjecalo vrijeme i više nije mogla smisliti niti jedan izgovor za odugovlačenje. Zato je sva očajna i tužna naredila da se donese Odisejev luk, a u zemlju zabije dvanaest sjekira, te rekla da će postati žena onoga tko uspije strijelom prostrijeliti svih dvanaest sjekira. Nitko nije čak niti uspio nategnuti sam luk pa su se prosci htjeli vratiti u gostinjsku sobu i nastaviti zabavu. No, tada je istupio Odisej. Svi su ga ismijavali, ali on je uspio ono što nitko nije.

Kada je sve bilo gotovo Odiseja je iznenadio Penelopin hladan pozdrav. Nakon svega toga vremena, vjerna Penelopa više nije vjerovala muškarcima i njihovim spletkama, pa je naredila da se Odiseju kraljevska postelja pripremi u velikoj dvorani. Odisej je ostao začuđen jer je znao da se postelja ne može prenjeti jer je imala noge od korijena masline koju je on posadio dok je gradio palaču. Tek je tada Penelopa bila uvjerena da pred njom stoji njen voljeni i dugo čekani muž, jer tajna njihove postelje bila je poznata samo njima.

1 komentar:

Related Posts with Thumbnails