16 lipnja, 2010

Reciklirani papir


PAPIRI KOJI SE MOGU KORISTITI:
Kompjuterski papir
Novinski papir tj. novine
Časopisi
Kartonski podlošci za jaja
Bijeli papir za printanje
WC papir
Maramice
Salvete (za finiji papir)ž
Stare razglednice
Papirnate vrećice
Kartonske kutije raznih namjena ali koje ne sadrže vosak

POTREBAN PRIBOR:
Spužva
Kalup izveden prema slici (mrežica s pravokutnim okvirom)
Drveni okvir
Plastični lavor ili posuda pravokutnog oblika dovoljno velikog da u njega možemo uroniti kalup)
Blender-mikser za izradu papirnate kaše
Bijeli vuneni filc ili flanel tkanina
Tekuća štirka, škrobno brašno (gustin)
Lazanjur - valjak za tijesto
Gaza
Pegla
Papir za pečenje
Dva štapa za cijeđenje kalupa - po želji

POSTUPAK:
1. Sakupite papir za recikliranje, pokušajte sakupiti deblji i tanji papir. Deblji papir ima duža vlakna pa će i čvrstoća papira biti jača, dok onaj tanji daje mekoću teksture. Eksperimentirajte!

2. Skupljeni papir iskidajte na komade veličine cca 2x2 cm. Ukoliko koristite različite kvalitete papira poželjno je odvojiti ih na odvojene hrpice.

3. Pripremite si „aditive"... končiće, travu, lišće, sjemenke, začine, šljokice, eterična ulja, začine i sl....razigrajte se i dodajte što vam padne na pamet.

4. Pripremite kalup (prema skici) i još dvije daščice šire od kante za cijeđenje.


5. Miksanje!!! Napunite blender - kod nas zvan još i bebe mixer, s otprilike ¾ vode. Uzmite punu šaku nasjeckanog papira kojeg ste pripremili i ubacite u blender. Poklopite i upalite blender na nekoliko sekukndi. Dodavajte određene vrste papira jednu po jednu (ukoliko ih imate) i svaki put ponovite proceduru kratkog miksanja. Prvo miksati one papire s kraćim vlaknima, a zatim one s duljim (tvrđi papir)inače bi se sva vlakna skratila. Tu možete dodati i boju za hranu ukoliko želite obojeni papir.


6. Dodajte „aditive"....sjemenke, suho cvijeće, končiće, ostatke folije isjeckane na komadiće i što vam god padne na pamet (ali ne pretjerujte ukoliko ćete pisati po papiru!). Za aditive ne palite blender...samo lagano promiješajte.

7. Napunite posudu s čistom vodom. Izlijte mješavinu iz blendera (papirnu kašu) u posudu s vodom. Po želji dodati malo škrobnog brašna (1-2 žličice) ili ljepila za drvo. Malo je promješajte, ali jako lagano kao da radite lagane virove. Kaša se mora ravnomjerno rasporediti po posudi.

8. Uzmite kalup s mrežicom prema gore, preko kojeg ste stavili gornji okvir, držite ih spojene i uronite u posudu pod kutem dok nije potpuno potopljen. Zatim izravnajte okvir paralelno s posudom i pomičite ga naprijed nazad (lagano) kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila po mrežici i kalupu. Ravno podignite kalup te ga kratko odložite na daščice koje ste polegli na kantu, da se ocijedi tekućina.



9. Maknete gornji okvir i vaš papir bi trebao imati pravilnu formu, višak otklonite mokrim prstom po obodima. Ukoliko vam se papir čini pretanak dodajte još kaše u posudu, ukoliko je predebeo oduzmite nešto kaše iz nje. U ovoj fazi papir možete i dodatno ukrasiti.

10. Postavite stare novine ili stari ručnik na ravan stol, preko njega stavite vuneni flc. Tkanina mora biti veća od papira kojeg izrađujemo. Okrenite okvir tako da papir naslonite na filc.Ta svježa smjesa trebala bi lagano kliznuti s mrežice, ukoliko ne sklizne lagano lupnite po mrežici. Papir prekrijte još jednim slojem filca. (možete iznad ručnika staviti sloj papira za pečenje kako bi imali glatku poglogu, a onda na njega istresite rec.papir, pa preko njega opet papir za pečenje i tkaninu i opet valjajte - tako će odvajanje biti lakše)

11. Uzmite valjak za tijesto i rolajte jednakim pritiskom kako bi istisnuli preostalu vodu iz papira. Učinite to nekoliko puta kako bi gotovo sva tekućina izašla.

12. Sada, oprezno otklolnite gornji filc. Uhvatite uglove papira svojim prstima i lagano odvajajte papir s donje podloge.

13. Objesite svoj friški papir na sušilo za rublje ili metalnu vješalicu - običnim kvačaicama i ostavite ga da se suši na nekom toplom i suhom mjestu. Suši se oko 3 sata, ali to ovisi o uvjetima prostora u kojem se suši.

14. Umjesto da odmah objesite svoj papir možete ga staviti između novina ili dvije gaze i jednostavno popeglati dok mu ne ispari sva tekućina (što ćete vidjeti po isparavanju). Pegla mora biti jako vruća, ali ukoliko imate neke zgodne dodatke, ovim postupkom mogu izgubiti boju radi topline, pa u tom slučaju radije primjenite sušenje.

MOŽE I JEDNOSTAVNIJE
Potreban pribor je gotovo isti osim što ne izrađujemo drveni kalup, već ga napravimo od stare žičane vješalice i najlonki. Žicu vješalice razvučemo u pravokutni obik i preko nega navučemo najlonku (dobro nategnuti). Procedura izrade je ista kao i prethodna osim što ostavite papir sušiti na suncu - ovješeno o neko stabllo. Nakon sušenja izravnate ga peglom i papir je gotov.

Broj komentara: 9:

  1. Hvala ti na iscrpnom opisu postupka izrade recikliranog papira :)) Već sam kod nekih dragih blogera vidjela njihove uratke i oduševilo me! Sada još i ovaj opis postupka - mami na probu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hehe već dugo nisam imala ovako kilometarski post! Hvala Sandra, pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan opis, svaka čast!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga hvala na tutorialu za izradu recikliranog papira, izgleda fantasticno (moze se masti dati na volju),ali.....cini mi se puno posla i truda.
    Pusa:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala vam cure na komentarima! Biljo nema baš puno posla oko toga, s obzirom da čak i djeca u vrtiću to rade. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. hvala na tutorialu! definitivno se treba isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je genijalno! Probam pa javim! :-)

    OdgovoriIzbriši
  8. Tanema, Fantastic hobby postajte rezultat;)! Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts with Thumbnails