30 srpnja, 2010

Paeonia (Božur)

Jedan od meni najdražih cvjetova, koji svojom veličanstvenom raskoši i sofisticiranim mirisom mami uzdahe. Cvijet koji je sve samo ne običan.

Rod Paeonia ili božuri sadrži 30 i više vrsta grmolikh zeljastih trajnica, ali i drvenastih listopadnih grmova koje u prirodi nalazimo na livadama, u šikarama i na kamenjarima od Europe do istočne Azije te u sjeverozapadnoj Americi. Danas ju kao trajnicu rado uzgajamo u svojim vrtovima zbog njenih raskošnih, velikih, sjajno obojenih, ponekad i mirisnih cvjetova te velikih, jako urezanih listova. Većinu vrsta i kultivara čine zeljasti božuri s podzemnim gomoljima. Većina kultivara proizašla je od vrste Paeonia lactiflora - plemeniti božur.

Božuri su dugoživuće trajnice koje cvatu u svibnju, lipnju i srpnju, ovisno o vrsti. Sade se u neprekinutim linijama ili se koriste za formiranje nepravilnih grupa ispred ograda ili između velikih grmova s tamnijim lišćem. Otporni su na zimske hladnoće, ali kasni proljetni mrazevi ponekad mogu oštetiti mlade listove i pupove.






3 komentara:

  1. I ja volim božure jer su romantični, prelijepi!

    OdgovoriIzbriši
  2. prekrasni su božuri,jako ljep cvijet

    OdgovoriIzbriši
  3. božuri su prekrasni stvarno, samo su vjerovatno i jako slatki jer ih mravci vole napadati nenormalno!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts with Thumbnails