14 rujna, 2010

Lucky Clover

clover with one leaf, make a pray
clover with two leaves, light a hope,
clover with three leaves, find a love
clover with four leaves, bring the felicity
own the four leaf clover happiness is around you...

Poznajete staro vjerovanje da ako nađete djetelinu s četiri lista, da vas očekuje sreća. Ovaj je mit navodno stigao iz Irske, kojoj je djetelina svojevrsni nacionalni simbol. Smatra se da je sreća naći djetelinu s četiri lista, jer je ona vrlo rijetka. A zašto i kako se uopće pojavljuje?

Kada naraste stabljika djeteline s četiri, umjesto s tri lista, radi se o rijetkoj genetskoj mutaciji u samoj biljci.
Postoji oko 300 vrsta djeteline, odnosno biljke roda Trifolium. I sama riječ Trifolium asocira na činjenicu da se radi o trolisnoj biljci. Jedna druga irska legenda kaže da je Sv. Patrik, svetac zaštitnik Irske, uzeo djetelinu kao simbol Sv. Trojstva.
No, ponekad će se dogoditi, da geni biljke mutiraju pa djetelina ispadne s četiri ili više listova.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, djetelina s najviše listova ikad pronađena u prirodi imala je 18 srcolikih listića, a pronašao ju je Shigeo Obara u Japanu, 2002. godine. Tekst Via Klinfo Klub



LJEKOVITOST DJETELINE
Iskoristite cvijetiće crvene djeteline...
Cvjetovi crvene djeteline su ljekoviti i ukusni. Djetelina sadrži i obilje biljnih hormona, vitamina E, bjelančevina, selena, kalija, cinka i magnezija pa se odavna koristi za poticanje ženske plodnosti. Zahvaljujući svojim sastojcima djetelina pomaže i kod različitih fizioloških i psihičkih tegoba uzrokovanih PMS-om, a posebno klimakterijem. No, ona i općenito pogoduje našoj psihi i osnažuje je, pa ublažava psihičku napetost. Djetelina pomaže i kod poteškoća s funkcioniranjem srca i krvnih žila te tako snižava kolesterol i čisti krv. Ljekovitost crvene djeteline je već odavno poznata u narodnoj medicini.
Kad primjetite livadu sa procvjetalom crvenom djetelinom, nemojte ignorirati lijek koji Vam se nudi. Slobodno naberite cvjetove i dodajte ih u salatu. Salatu začinite s jabučnim ostom i maslinovim uljem posebno lijepo izgleda, ako se u salatu doda neki sir (mozzarella , feta ili slično). Općenito, jela koja pripremate možete ukrasiti sa cvjetovima. Tekst Via Gazdarica

2 komentara:

  1. Ja sam za vikend šetajući Gorskim kotarom našla 5 djetelina sa četiri lista:)
    Lijep post potrudila si se, pusa!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nevjerojatno, ali moja mama kad ode u prirodu, doslovno se vrati s buketićem djetelina s četiri lista...ne znam kako joj uspijeva, jer ja da tražim s mikroskopom ne bih našla...ovu s tamnoljubičastom sredinom imamo u vrtu i ta je četverolisna, al meni je baš nekako neugledna...kad bi bar svi mogli sreću ubrati na nekoj lijepoj livadi... :) pusa!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts with Thumbnails