25 studenoga, 2010

Lunch is served!

Bjelančevine ili proteini su uz vodu, najvažnije tvari u tijelu. Od prvenstvenog su značenja za rast i razvoj svih tijelesnih tkiva. Glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujuči srce i mozak. Sastavni su dijelovi svake stanice koja čini osnovu života na Zemlji. Proteini, ovisno o svojoj građi, provode čitav niz različitih aktivnosti unutar organizma. Prva i osnovna zadaća proteina je njihova neophodnost u procesu rasta i razvoja. Za bilo koji dio našeg tijela koji prolazi kroz proces rasta ili regeneracije, stvaraju se nove tjelesne stanice, koje trebaju proteine za svoju izgradnju i uspostavljanje odgovarajuće funkcije. Ovisno o dobi i spolu potrebe za bjelančevinama se znatno mijenjaju. Druga velika zadaća proteina je nadomještavanje oštećenih i odumrlih stanica. Stanice koje trebaju uobičajeni nadomjestak jesu između ostalih: stanice krvi, bubrega, jetre, mišića, te naravno stanice kose, nokti, zubi i kosti. Stoga, unesite u svoju prehranu namirnice bogate proteinima.
Primjer koji ja vrlo često jedem je posni sir sa integralnim tostom te zelena salata začinjena Aceto Balsamicom i maslinovim uljem. Dobar tek!

Broj komentara: 9:

  1. Ja sam luda za varivima i juhama, i ako ne jedem žlicom taj dan kao da nisam ništa ni jela, a salata je obavezna (čak i uz sarmu) :D Ali moram uzet u obzir ovaj hvale vrijedan post! Pusa! :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Bokić!
    Svrati na moj blog gdje te čeka nagrada!
    Kiss!

    OdgovoriIzbriši
  3. tvoj uvod mi je zalicio na lekciju iz biologije:D
    divna fotka!

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmmm, izgleda fino. I snijeg pada, divno ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pored svega što si navela, dodala bih da su proteini i jedan od najboljih saveznika u mršavljenju - u tzv. Dukan dijeti koju sam i sama držala i preporučujem http://www.dukandiet.co.uk. :) A posni sir obožavam i ovaj lunch mi je yummy! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. uhuhu draga, o tome da i ne govorim,
    to se podrazumijeva..:))
    Hvala na stranici,
    POZDRAV

    OdgovoriIzbriši

Related Posts with Thumbnails