13 prosinca, 2010

Pearls, my dear pearls..

Foto Via misswallflower, paintingslove, gaura, coolinarka

Kako nastaje biser?
Kamenčić uđe u školjku
Oštar
Bolno ozljeđujuć meku nutrinu
Al školjka braneći se od bola
Biserni ovoj stvara
I što je bol veća
Blistaviji je i čvršći ovoj
Što biser se zove.

"A woman needs ropes and ropes of pearls."
Coco Chanel


Već više od 5000 godina ljudi se ukrašavaju čarobno lijepim, pravim, prirodnim morskim biserima. U drevnoj Kini bogataši su ih darivali kraljevima i carevima, u Indiji su smatrali da je prve bisere otkrio sam bog Krishna, a slovili su i kao simboli ljubavi i suza. I u starom Egiptu biseri su bili rezervirani za vladare (njima se uresila i Kleopatra za sudbonosni susret s Markom Antonijem), u antičkoj Grčkoj bili su popularni kao svadbeni poklon, a u Rimu su bili simboli bogatstva i moći. U srednjem vijeku biseri su krasili sakralne predmete i ukrase, a potom su ih zavoljeli plemići i plemkinje te okrunjene glave diljem Europe.

Početkom dvadesetog stoljeća divljenja vrijedan stari nakit od pravih bisera prodavao se na aukcijama zajedno s djelima Rembrandta i Tiziana za vrtoglavo visoke iznose. Za bisernim nakitom koji je nekad pripadao europskom plemstvu posebno su ludovale dame američkog visokog društva pa je u tom razdoblju dekolte Barbare Hutton krasila niska bisera Marie Antointte.
Naravno, ljubav prema biserima naslijedile su i plemkinje modernog doba, među kojima je i engleska kraljica Elizabeta, nezamisliva bez svojih bisernih ogrlica.

Osim što biseri ne izlazi iz mode jer ženama daju damski štih, otkriveno je da ih oni mogu učiniti i mlađima pa su oni u posljednje vrijeme pravi hit anti-aging kozmetike. Biseri sadrže obilje vrijednih sastojaka koji pogoduju koži, među kojima su i vrlo učinkoviti proteini s brojnim aminokiselinama. Stoga skupocjeni kozmetički preparati oplemenjeni biserima između ostalog potiču kožu na stvaranje kolagena, čuvaju njenu vlažnost, aktiviraju izmjenu tvari u njenim stanicama i čine je sjajnijom, čvršćom i zategnutijom.

No, osim izvana, biseri mogu djelovati i iznutra pa se mnoge slavne osobe, osim u kozmetičke preparate, pouzdaju i u anti-aging učinak napitka s prahom od bisera.

Ako i sami imate ogrlicu od bisera, nosite je što češće, jer će u suprotnom biseri, kojima neobično godi kontakt s našom kožom, izgubiti svoj čarobni sjaj. No, iako su biseri robusniji nego što izgledaju, parfem, lak za kosu i šminka ipak im mogu našteti pa ih stoga uvijek stavljajte neposredno prije izlaska. Jednako tako, ogrlicu nemojte čuvati s ostalim nakitom u kutiji za nakit već je spremite u posebnu platnenu ili kožnatu vrećicu.

Broj komentara: 10:

  1. super post! Dođe mi da se okitim biserima i budem važna :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hehe pa da barem na jedan
    dan budemo prave ladies..
    PUSA!

    OdgovoriIzbriši
  3. Slazem se da je post super.
    Nema nista elegantnije... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako lijep post, a tek biseri!!!
    Volim bisere, tako su mi profinjeni i posebni:)
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjajan post, draga! Nemam bisere još uvijek, no valjda će i oni doći s godinama... heheheh Kiss!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala na savjetima, ja kad vidim perle sve me na Chanel podsjeća :))

    pussa :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim bisere, najlepši su i najelegantniji...a da nije žena i dijamant bi bio običan kamen( neko napisao, ja pamtim:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. :))
    nemam niti ja originale,
    ali kopije isto tako dobro prolaze hehe!
    PUSE SVIMA!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Imam komplet mindjusa od pravih bisera, dobila sam ih na poklon od dragog...ali...ne stavljam ih do udaje...znaci jos barem par godina...nisam sujeverna, ali se sa tim necu igrati..hehe:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ohhh, ja ih volim! I prave i krive :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts with Thumbnails