15 veljače, 2011

KlipKlapKlop

Foto Via Poppytalk
Tkanje je jedan od najstarijih zanata i ima dugi povijesni razvoj. Najstarije poznate tkanine potječu iz razdoblja neolitika, smatra se da je tehnologija tkanja stara više od 5000 godina.
Ručni tkalački stanovi uglavnom su izrađivani iz tvrdog i kvalitetnog drveta pa se i danas mogu sresti u domaćoj radinosti, stari i preko 100 godina u vrlo dobrom uporabnom stanju. U nekim krajevima Hrvatske tkalački stan naziva se i razboj, nared, tara, tkalnica, krosna, statve, natra, prijema, vučinj. Ručno tkana platna na tklačkom stanu mogu se izrađivati u šrinama od 45, 50, 70 i 80cm. Platna se rade na pamučnoj osnovi, a nit potke može biti prirodni seljački lan, pamučna nit, konopljina nit, svilena nit itd., pa tako dobijemo laneno platno, pamučno platno, svileno platno itd.

Ovo je ideja kako i vi možete napraviti svoje unikatne stvari po uzoru na rad tkalačkog stana.

Broj komentara: 16:

  1. Jako zgodno i čini se jednostavno za probati.
    Priča je izvrsna i poučna. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Stara tehnika vrijedna da se proba :)) Da znaš da sam zadnji put na buvljaku obilazila stalno oko klupka prave, čiste, grube vune ... bi, ne bi, bi, ipak ne bi ... iskreno, nisam tada znala što bi s tim
    Sada znam! p.s. nadam se da će me klupka još čekati idući put
    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš si me pšodsjetila na djetinjstvo. To smo radili u osnovnoj školi na satovima domaćinstva. Mi smo radili od vunice u boji i tkali podmetače i male tepihiće. Može se raditi i od izrezanih na rezance krpica i od špage.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je odlicno!!! I prakticno!!

    OdgovoriIzbriši
  5. lijepo si to izvela. i ja imam jedan sličan, samo maaalo veći
    pozz

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je super! Još jedna od stvari na mojem popisu koje ću probati.. Možda bih se trebala ugledat na Izzy pa javno postaviti popis, onda možda konačno nađem vremena za sve! :))) Kiss

    OdgovoriIzbriši
  7. odusevljena sam !:) supis!:)

    OdgovoriIzbriši
  8. ahahaha, i ja sam doma pokušavala napraviti ovako nešto... bolje da ne pitaš kako je to završilo?!
    ali mama moja je već druga pisma - baš je nedavno napravila sjenilo za lampu. Definitivno za strpljive ruke (a moje nisu takve) ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlicno, podsjeca i mene na djetinstvo, skolu i bakin tkalacki stan:-)
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  10. Iskreno, ja kad dođem na tvoj blog jednostavno uživam, tako smirujuće boje!!! Prekrasan je....sve si to divno osmislila....svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  11. Super! Ja sam endavno s klincima radila male podmetace ali u obliku kruga. Uzme se plasticni poklopac od neke ambalaze, namotaju trake kao da zapocinjes paukovu mrezu i onda tkas u krug. Gotovo u tren oka, rezultat sjajan, klinci odusevljeni...

    OdgovoriIzbriši
  12. Upravo sam dobila ideju šta da uradim sa ostacima tkanina od šivanja! Divan blog na koji sam slučajno naišla..novi pratitelj..

    http://thebasicss.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši

Related Posts with Thumbnails