31 siječnja, 2014

Ljubav pobjeđuje sve!

Kada djetinjstvo provedeš u plesnim papučicama, balerina zauzme mjesto ne samo u srcu nego i na koži. Stoga, nije niti čudo da ti je najdraži rođendanski dar dobiti prililku pogledati balet koji si kao mala i ti plesala.
 Labuđe jezero je balet u 4 čina, za koji je glazbu napisao Petar Iljič Čajkovski između 1875. - 1876.
U parku kraljevog dvora - dan je punoljetnosti princa Siegfrieda, dan stupanja u novi život i prihvaćanja novih obaveza, ali u isti tren, oproštaj od mladenačkih snova. Dan je sreće i uzbuđenja. Iz dalekih krajeva dolaze na svečanost prinčevi-vazali. Oni mu daju mač i viteški križ i polažu prisegu na vjernost svome novom suverenu. Sada je on gospodar njihove zemlje i njihova života. Ali nešto steže njegovo srce, pa žuri majci i pred njom, prvom damom kraljevstva, kleči na koljenima moleći je za savjet i pomoć. Svečanost se odužila, pa princu počinje smetati buka raskošnog bala te odlazi u lov s prijateljima.

Na pustoj obali divljeg jezera, opaki Von Rothbart krije djevojke, koje je pretvorio u labudove. Samo ljubav mladića prema najljepšoj od njih - Odette, može osloboditi djevojke zlog prokletstva i ubiti čarobnjaka, koji stalno čuva svoje zatočenice. Odjednom se na obali jezera pojavljuje princ. On vidi Odette i ostaje nepomičan, zgromljen njenom ljepotom i tajnom kojom je obavijena. Opraštajući se s Odette, princ se zaklinje da će se vratiti i osloboditi je.
Na balu u kraljevskom dvorcu dolaze gosti. Nevjeste plešu pred prinčevim tronom. Siegfrieda nimalo ne uzbuđuju. Na bal dolaze nepoznati gosti, fanfare najavljuju dolazak grofa Rothbarta. To je glavom i bradom čarobnjak Rothbart s kćerkom Odile i svojom svitom. Opčinjen plesom koju svita izvodi i očaran ljepotom Odile, Siegfried zaboravlja prisegu datu Oddeti, pa brzopleto izjavljuje majci, da je Odile njegova buduća izabranica. Odile traži od princa zakletvu, da nije dao svoju riječ drugoj ženi, Siegfried se kune. U isti trenutak stanu udarati munje i počne potres. Gosti nestaju, a princ pada onesviješten.
Na obali labuđeg jezera počinje bura. Uznemireni labudovi očekuju dolazak svoje kraljice Odette. Ona se pojavljuje i vrlo tužna priča prijateljicama o izdaji Siegfrieda. Princ dojuri izbezumljen i moli Oddete da mu oprosti, kune se da želi umrijeti zajedno s njom. Tada dolazi zli Rothbart i bori se s princom. U isti trenutak počinje bura na jezeru pa udar groma ubija Rothbarta. Polako se sve stišava, čarobnjaštva isčezavaju, a zora obasjava dvoje zaljubljenih, koji sretno koračaju u novi život.
 ♥
Iduća postaja je Orašar....

4 komentara:

 1. divno!volim balet,muz mi je bivsi baletski igrac :) a Nutcracker jedan je od prvih baleta koje sam gledala kao dete!

  OdgovoriIzbriši
 2. Opaaa :) pa to je nešto što nismo znali!! Plesala si balet?! Kolko znam, to je jako naporno i zahtjevno, a užitak je gledati ta uvježbana tijela kako s navjerojatnom lakoćom izvode još nevjerojatnije stvari i kroz ples pričaju svoju priču! Jako lijepi poklon!
  Sretan ti rođendan sa zakašnjenjem!
  pusa

  OdgovoriIzbriši
 3. Dugo nisam ovde svraćala, i puno sam propustila.
  Došla sam u pravi čas na baletsku predstavu, hvala puno. Zaista volim balet.

  OdgovoriIzbriši
 4. Pozdrav... evo počinjem sa linky partijima na svom blogu (u tijeku je 4. po redu) pa bi mi bilo izuzetno drago da se pridružiš i naravno ako želiš podijeliš ovu informaciju
  http://unique-hrebina.blogspot.com/2014/03/linky-party-4-ovog-puta-sa-slikama.html

  OdgovoriIzbriši

Related Posts with Thumbnails