19 lipnja, 2012

* * *

Prijateljstvo.
Dvije ruke, podrška u svemu.
Moja ružičasta, a njezina grimizno crvena.
Nekada davno živjela je djevojčica koja je imala lošu narav. Njezina majka dala joj je vreću punu čavlića i kazala joj da svaki puta kad izgubi živce mora zabiti jedan čavao u ogradu. Prvi dan je morala zabiti čak njih 37! Tokom sljedećih nekoliko nedjelja naučila se kontrolirati te se broj čavlića zabijenih smanjivao iz dana u dan. Shvatila je da joj je lakše obuzdati ljutnju nego zabijati čavao u tvrdu ogradu. Napokon, stigao je dan kada djevojčica nije izgubila živce niti jedanput! Rekla je to majci i ona joj je savjetovala da svaki takav dan koji prođe u miru - izvuče jedan čavao. Jednog dana djevojčica je rekla majci da više nema niti jednog čavla u ogradi!

Majka je uzela kćer za ruku, odvela je do ograde i rekla joj:
"Dobro si učinila kćeri moja ... ali pogledaj rupe koje su ostale u ogradi ... ograda više nikada neće izgledati isto! Kada kažeš nekome nešto u ljutnji, povrijediš ga. Kao da zabiješ nož u tu osobu i potom ga izvadiš van. Nema veze koliko puta kažeš: "Žao mi je".. rana je ipak još uvijek tu.
Povrijediti nekoga riječima ponekad je gore nego fizički. Prijatelji su naše rijetko bogatstvo i treba ih čuvati. Oni te nasmijavaju kada si tužna, ohrabruju te kada trebaš uspjeti nešto u životu, pozajmljuju ti rame za plakanje, uši za slušanje i otvaraju ti srce."

Broj komentara: 9:

  1. Divna priča, jedna od tri priče koje bih izdvojila po tome kakvu poruku šalju i koje mogu poslužiti kao životni moto. Druga je "Sve, sve ali zanat", a treću sam pročitala u romanu Ivane Kuzmanović i zove se "Sine, i to će proći".

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti za ovu divnu priču i obećavam da ću je se sjetiti svaki puta kada me ponese ljutnja i bijes!!!Sve je rekla, a sigurno ću je ispričati svojoj djeci...Poučna, dira u srce...

    OdgovoriIzbriši
  3. "Drvo će pružiti hlad čak i onome tko ga dođe posjeći"(idnijska mudrost)
    Svi mi možemo pogriješiti, ali postoje i oni koji otvore oći i shvate
    Došao je posjeći drvo, a možda će jednog dana posaditi šumu
    Pogriješila sam i povrijedila sam jako,a naučila sam puno.
    Naucimo oprostiti i dajte priliku onima koji pogriješe...

    PS- Lijep Blog...

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan post, prijateljice moja! :)) Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  5. ova priča je stara sigurno više nego ja, a za nju znam otkad sam postala svjesna sebe... ali me podsjetila na jednu moju koju sam neki dan pričala kćeri koja je bila taj dan poprilična zloćka i plakala je bez prestanka. Prije spavanja moja je priča krenula: bila jednom jedna djevojčica koja je bila jaaako zločesta i jako je rastužila roditelje... a moja trogodišnja kćer je rekla: mama ali znaš da sam plakala jer sam pala :) nema baš puno veze ali eto

    OdgovoriIzbriši
  6. drago mi je što se pratimo na instagramu, idem da prelistam postove, jer me dugo nije bilo :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts with Thumbnails